Šprint na volišča ali kako je blokada mladih strank pomembnejša od izbire za volivce

Volitve so že ob samem razpisu pred vrati …

Razpisan rok pade v sredino julija, kar ima precej posledic, ki gredo na roko zlasti etabliranim, parlamentarnim strankam. Ali je vse to naključje ali preračunljiva igra obstoječe elite, se odločite sami. Meni se zdi, da (bojda) Napoleonov izrek Hanlonova britev: »Nikoli ne predvidevaj zlobe, če lahko razumno predvidevaš nesposobnost,« tukaj ne vzdrži. Menim, da je to preprosto blokada mladih strank, ki so se na evrovolitvah odrezale bistveno bolje, kot je stara politika pričakovala.

… kar je taktična blokada mladih strank z negativnimi posledicami za volivce.

Najbolj očitna posledica julijskega roka je, da imamo neparlamentarne stranke bistveno manj časa, da zberemo podpise podpore, kot smo ga imeli za evropske volitve. Čudovit način, da se nas prisili v sodelovanje z »velikimi« ali izloči.

Druga posledica julijskega roka je, da se takrat ravno zaključujejo izpitna obdobja, kar pomeni, da jo ogromno mladih, zlasti študentov, popiha na take ali drugačne (zaradi finančnega stanja najverjetneje štoparsko-couchsurferske) počitnice v tujino. Predčasne volitve so opcija, ki pa na volišča spravijo zgolj tiste z izredno močnim čutom za svojo državljansko dolžnost ali posamezno stranko. Ta izračun zopet gre na roko zlasti »stari politiki« in deluje kot sicer ne neprepustna a vsekakor nezanemarljiva blokada mladih strank, saj so mladi na evrovolitvah pokazali, da je njihovo mnenje o tem, kdo si dejansko zasluži priložnost, precej drugačno.

Tretja posledica pa je, da se neparlamentarne stranke prisili v porabo svojih finančnih sredstev. Nikakor namreč ne moremo spregledati možnosti, da je morda bilo ob razpisu predvideno, da bo ustavno sodišče kljub tehnični ustreznosti datuma slednjega zaradi neskladnosti z duhom ustave razveljavilo, kar bi pomenilo, da se volitve premaknejo na jesen. Žal pa tovrstna odločitev nikomur ne bi povrnila stroškov, ki jih je že imel s predvolilnimi aktivnostmi. Vojna izčrpavanja torej.

Volivcem tako poskušajo odvzeti možnost izbire mladih strank. Očitno so rezultati evrovolitev nekoga krepko prestrašili. In prav je tako!

Gre za patetično “hvatanje krivin” demokracije …

Osebno sem mnenja, da je taka blokada mladih strank resnično patetičen poskus ohranjanja oblasti v rokah tistih, ki so državo pripeljali v stanje, ko vlade padajo kot domine. Bolje »sovražnik«, ki ga poznaš, kot tak, ki je popolna neznanka, bi temu lahko rekli.

Ker pa se Pirati ne uklanjamo obstoječim elitam, jim bomo zopet pokazali jezik. Zbrali bomo podpise in tudi tokrat nastopili na volitvah. Vseeno nam je, ali to morebiti gre v nosove zdaj v parlamentu sedečih. Ljudem bomo dali možnost, da se odločijo za popolnoma neobremenjeno stranko, za nove obraze in nenazadnje za stranko, ki zna daleč najbolj ekonomsko porabljati denar – na evrovolitvah smo namreč na porabljen evro dobili približno 11 glasov, kar je izredno zavidljiv rezultat.

… ki s tvojo pomočjo ne bo uspelo!

Zato vabim vse, ki želite pomagati svet spreminjati na bolje in ki imate dovolj tega, da se vas v Državnem zboru ignorira, da spremljate Facebook in/ali Twitter Piratske stranke Slovenije in da si s podpisom obrazca podpore za Pirate zagotovite možnost, da boste na volitvah lahko zopet ZA Pirate in ne zgolj proti ostalim.

7 thoughts on “Šprint na volišča ali kako je blokada mladih strank pomembnejša od izbire za volivce

 1. Hjarrand Kenway on

  tudi odnos televizije do vas je bil kar zavidljivo slab. Kar sem spremljal skozi in skozi niste bili omenjeni niti enkrat, kar pa so vlekli naokoli so bile le stranke ki so že dolgo na oblasti ali pa nove liste, z starimi, ”pomembnimi” obrazi.
  Support in resnično sem upal da bi mogoče uspelo priti vaši stranki v parlament. Morda se slovenci niti ne zavedajo vendar ima ta EU parlament še kako velik upliv tudi na naša sranja v naši državi. Zatorej tudi verjetno procentualnost je bila na psu. Kar bi sam rad poudaril pa so poudarili bolje že Danci z svojim propagandim filmčkom:
  https://www.youtube.com/watch?v=Sqr5JqxQpRc
  da, smešno vendar istočasno, poučno. če ne voliš tudi poslancev v evropo bomo na žalost… imeli omejitev cimeta na cimetovih štručkah.

 2. Jan on

  Uvodna izjava se ne pripisuje Napoleonu, pač pa gre za t.i. Hanlonovo britev: http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon's_razor

  Ob tem bi morda vseeno bila manj paranoična interpretacija razpisa volitev bolj proaktivna. Prepričan sem, da lahko tudi tak tok dogodkov nekako obrnete v svojo korist, le volivce je potrebno pravilno nagovoriti in nam karseda olajšati pot.

  Drugače pa čestitke za uspešno kampanjo za volitve v EU Parlament! Kar tako naprej in zagotovo se vidimo na voliščih julija.

  • Ups, moja napaka. Še ena tistih absolutno natančnih internetnih atribucij izjav. Hvala za popravek.

   Tok dogodkov že obračamo v svojo korist, brez skrbi, kljub temu pa nekako dvomim, da je bila odločitev glede datuma sprejeta brez tehtnih razlogov, za katere pa težko verjamem, da so zgolj dobro države.

   Hvala za čestitke! 🙂 Vabilo na naše sestanke je pa tako ali tako že standard.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.