Iz obskure v politične avanture

Drage Piratke, dragi Pirati, dame in gospodje,

Zahvaliti se želim vsem volivcem in volivkam, ki so na volilno nedeljo vstali od doma in obkrožili Piratsko stranko Slovenije in nam in meni tako izrazili podporo. Niste želeli zgolj voliti proti nekomu, želeli ste voliti za nekoga in to ste tudi storili. Kapo dol, hvala vam!

Zahvaliti se želim vsem, ki so mi čestitali za dober nastop. Hvala vam za vse spodbudne besede!

Zahvaliti se želim celotni ekipi, ki je zadnja dva meseca neutrudno delala. Brez vas Pirati dolgoročno ne bi bili mogoči. Pomagali ste dokončno postaviti temelje, na katerih lahko zdaj gradimo brez strahu, da bi se naša prizadevanja zrušila sama vase. Zakon ste, hvala vam!

Zahvaliti se želim duetu Rok&Rok (Andrée & Deželak), sekretarju in predsedniku Piratov, ki sta nas z organizacijskim in političnim znanjem pripeljala do te točke. Brez vaju pač ne bi šlo – hvala vama!

Nenazadnje pa se zahvaljujem tudi vsem svojim prijateljem in še zlasti svoji dragi, ki sem jih ta dva meseca malce zanemaril, da me še niso odpisali kot izgubljene duše. Hvala vam za jeklene živce!

Vsem skupaj še enkrat iskrena hvala in, iskreno, hvala!

 

Nekateri predstavljajo neizvoljene stranke kot poražence. Jaz nas štejem med nesporne zmagovalce. Res je, nismo dobili mandata. Smo pa z le okoli 800 € proračuna za kampanjo uspeli 10.000 ljudem pokazati, da smo dobri in da mislimo zares. Med svojo glavno ciljno skupino – mladimi – smo s 13 % bili tretjeuvrščeni, kar je najboljša napoved za prihodnost.

In šele začeli smo!

Pirati smo zdaj na zemljevidu in tu nameravamo ostati. Razlika med preteklo in prihodnjo kampanjo bo v tem, da je na prejšnji kampanji delala ekipa, ki še nikoli ni delala na kakšnem podobnem projektu, in kandidat, ki še nikoli ni javno nastopal na ta način. V skladu s piratsko naravo smo se učili. Koliko smo se naučili lahko vidite, če primerjate dogajanje na družabnih omrežjih prvi in zadnji teden naše kampanje.

To so izkušnje, ki nas bodo ponesle v prihodnost. To so izkušnje, ki bodo mladim prinesle prihodnost.

Vsi, ki bi želeli pri tem pomagati, ste vsak četrtek ob 17h vabljeni v Klub Dishi, na sestanke Piratov!

Zdaj pa s polnimi jadri novim zmagam naproti!

9 thoughts on “Iz obskure v politične avanture

 1. Dejan on

  Sicer sem iz protesta volil “Sanjsko službo”, ampak moram rečti, da vas podpiram in vam bom v prihodnosti dal svoj glas.

  LP

  Dejan

 2. Matjaž on

  Benjamin, sami, kot one-man-band s piratsko stranko ne boste uspeli, in verjemite, da vas je gesta, da ste le sami sebe dali na listo stala ogromno glasov, pa če še ne vem kako poudarjate “realnost” da več kot enega sedeža ne morete dobiti. Stranke/liste so ljudje, vi ste bili pa sami. Če bi na listi videl kolega/znanca ali pa samo nekoga poznanega iz “piratske” industrije bi imeli moj glas, res da bi mu dal preferenčnega in prepričan sem, da je bila ta opcija preferenčnega glasu ena vaša resna skrb, da bi vas nekdo na listi kljub nižjemu položaju krepko prehitel (in izločil), kot se je to zgodilo Lukšiču in tudi Hojsu.

  Skratka, v prihodnje bomo mediji pozorno spremljali dogajanja okoli Piratov, tudi nesoglasja znotraj stranke, katera še niso širše znana, in če boš igral “privatnika” verjemi, da si zgodbo že zaključil. Te je pa škoda, ker si na soočenju pa tudi sicer pokazal, da si iz pravega testa.

  Torej nočemo, da si politik in da se obnašaš politikantsko.

  Srečno.

  • Ironija tega je, da jaz nisem prav nikogar dal na nobeno listo, ker nisem niti v jedru stranke, kaj šele, da bi imel moč odločanja, kdo bo na listi. =) Moj edini položaj z avtoriteto v stranki je bil, ko sem lani vodil prevajalce in lektorje, ker je to pač moj “job description” v vsakdanjem življenju, ki ga opravljam zadnjih 7 let in ki ga obvladam. =)

   Sestanki Piratov so odprti in vsak je vabljen, da se na lastne oči prepriča, kako in kaj zadeve v resnici stojijo. ^_^

   Si pa štejem v kompliment, da sem dal vtis, da sem sposoben kot “one-man-band” osvojiti 2,5 % glasov. To bi pomenilo, da sem brez kakršnihkoli predhodnih izkušenj sam uspešno premagal 3 (bivše) parlamentarne stranke. Skoraj da škoda, da ni res. =)))

 3. Soliden rezultat, z malce razširjeno ekipo recimo vsaj 4,5 ljudi in intenzivni kampanji verjamem da bi lahko bili na prihajajočih volitvah lahko blizu vstopu v parlament. Mogoče tudi kakšna akcija za zbiranje donacij ne bi škodila. Kako pa ciljate s programom, avtorska zakonodaja in zasebnost po moje doseže le mlajše volilce (kar bo mogoče zadosti), boste mogoče predstavljali tudi kak širši program?
  Srečno.

 4. Miha on

  Ali lahko pojasnite zakaj nimate medijske podpore? Po rekordnem rezultatu (kar se tiče mladih), ste verjetno fenomen. Ali je tudi medijsko podporo treba plačevati, so kakšne zamere, strah..?

  Kakšno je vaše stališče do jederske energije? Program je namreč dvoumen. Zelo moteče je da ji npr. zeleni nasprotujejo. Ste vi alternativa?

  Kako lahko sodelujem v stranki? Neposredna demokracija deluje? Kako da piratom po svetu podpora pada (Nemčija, Švedska)?

  Kje lahko dobimo odgovore na ta vprašanja?

  • Zakaj nimamo medijske podpore bi bilo treba vprašati medije (oz. urednike), je pa dejstvo, da so bili vsi novinarji, s katerimi sem se vsaj jaz imel priložnost srečati, izredno korektni in prijazni. Glede zamer ne bi vedel, strah pa naj le je – pomeni, da delamo nekaj prav.

   Rezultat med mladimi je stranko in tudi mene osebno izredno razveselil.

   Glede jedrske energije stranka uradnega mnenja še nima – dejansko je to vprašanje, ki ga moramo čim prej razrešiti.
   Jaz osebno bom za JE do trenutka, ko jo bo mogoče realistično, v celoti in trajno nadomestiti z alternativnimi viri – takrat bi znal glasovati proti nadaljnji komercialni rabi JE. Nikoli pa ne bom zagovarjal ukinitve razvoja katerekoli tehnologije, če ne bo nadaljnji razvoj resnično neetičen.

   Glede sodelovanja v stranki predlagam obisk sestanka (vsak četrtek ob 17h v Klubu Dishi pri Argentinskem parku v Ljubljani). Če je to logistično nemogoče, pa email z želenim področjem sodelovanja na rok.andree@piratskastranka.si lahko prinese želene informacije.

   Neposredna demokracija deluje premosorazmerno z aktivnostjo demosa. 🙂

   Podpora pada zaradi krize. V krizah že zgodovinsko prevladajo močni, karizmatični vodje (stranka to sem jaz) in radikalne ideje, kar je skregano s piratsko mentaliteto razumskosti. Ko bo recesije konec, sem prepričan, da bo tudi podpora Piratom zrasla vsaj do preteklih ravni in še višje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.