Maminih sinčkov ne zaposlujemo!

Ko sem leta gospodovega 2014 kandidiral na volitvah, sem stranki, ki sem jo zastopal, predlagal, da postanemo zagovorniki mladine, kakor se spodobi – ne zgolj zato, ker je imela stranka ime, ki pretegne predvsem (zgolj?) mladino, marveč tudi zato, ker sem že takrat iskreno verjel, da so generacije naših staršev, njihovih staršev itd. ne le nezainteresirane za prihodnost države od točke, ki je ne bodo doživele, ampak so aktivno pripravljene žrtvovati mladino za svoje udobje, ki so ga navajene še iz Juge, kjer je država bila mamica, ki je vsem pridno brisala ritko – na kredit in podedovano avstroogrsko infrastrukturo pri nas. Žal so moji predlogi naleteli na gluha ušesa.

No, če mi še zmeraj kdo ne verjame, da na nas baby-boomerji niti slučajno ne gledajo kot na enakovredne odrasle, marveč zgolj na razvajeno mularijo, ga bo mogoče o tem prepričal naslov okrogle mize, ki jo organizira državna institucija, namreč Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije:

Maminih sinčkov ne zaposlujemo!

Se pravi, generacija, ki ji je bila služba po maturi, diplomi oz. kakršnemkoli zaključku izobraževanja, dobesedno zagotovljena in, natančneje, celo tisti del te generacije, ki se je tako ali drugače prikopal do najbolj varnih mogočih služb v državi, tj. v javni upravi, si upa nas imenovati mamine sinčke.

A ste ******* resni?

Ta razvajena jugogeneracija skorajšnjih penzionistov si upa nam pridigati o tem, da se ne potrudimo dovolj, hkrati pa na Zavodu za zaposlovanje objavljajo oglase za delo, ki zahtevajo:

 • 3 leta delovnih izkušenj
 • Tekočo angleščino
 • Tekočo ruščino
 • Tekočo japonščino
 • Zahtevno delo s preglednicami (beri: napredno znanje Excela, kar ni zgolj nekaj formul sem in tja)
 • Osnove programiranja
 • Napredno poznavanje računalniških omrežij
 • Napredno poznavanje operacijskih sistemov (sklepam, da to pomeni delo vsaj z Win in Linux, morda še z Maci)
 • Napredno znanje računalniškega oblikovanja

In glavni “kicker”? Okvirna plača je 800 EUR bruto, delo pa večizmensko.

Ja, prav ste prebrali. Vzeli so dobesedno 6 ločenih poklicov (prevajalec japonščina, prevajalec ruščina, podatkovni analitik, programer, sistemski administrator in grafični oblikovalec), od katerih je v kapitalističnem svetu vsak posebej visoko plačan, in za vse to ponujajo 800 EUR bruto na mesec za večizmensko delo.

 

Generacija, ki ima jajca dati v javnost tak oglas za delo, kjer človek mora 3-krat prebrati okvirno plačo, da se prepriča, da res gre za mesečno in ne urno postavko, si upa govoriti o maminih sinčkih.

Generacija, ki noče izpeljati pokojninske reforme, ker se noče odpovedati niti majhnemu delu tega PRIVILEGIJA, za katerega plačujemo in bomo plačevali mi, čeprav ga sami nikoli ne bomo doživeli.

Generacija, ki je dopustila, da je Slovenija dandanes po standardu bližje vzhodu kot zahodu, ker so gledali zgolj na svojo rit in molzli sistem do konca, saj navsezadnje imajo pogodbe za nedoločen čas in vse s tem povezane privilegije in zaščite še iz časov, ko je država še imela rezervo.

Po volitvah sem med drugim govoril z bivšim ambasadorjem ZDA v Sloveniji, Mussomelijem. Poleg vsega ostalega, je povedal eno stvar, ki mi bo za zmeraj ostala v spominu. Rekel je, da se mu zdi neverjetno, da ima Slovenija dejansko stranko penzionistov in da bi nujno potrebovala protiutež tej stranki.

Zanimivo bi bilo videti, kaj bi se zgodilo, če bi se naša generacija resnično razkurila in se zoperstavila izkoriščanju, saj bomo mi, oprostite izrazu, najebali, ko se piramida, ki jo babyboomerji pridno negujejo, sesuje. Že res, da imajo oni več denarja in položaje, mi pa imamo neprimerljivo širši nabor talentov in znanj, saj mora vsak hkrati imeti dvojne kompetence, za plačo, ki ne dosega niti četrtinskega plačila, na delovnem mestu, ki ga lahko izgubi iz danes na jutri.

Potrebujemo Stranko za prihodnost mladih, ki bo ideje o maminih sinčkih vsem za to “pristojnim” zarila nekam, kamor še sonce ne sije.

12 thoughts on “Maminih sinčkov ne zaposlujemo!

 1. Martin on

  Težava je v demografiji. Baby boomerji so najštevilčnejša generacija in gor so rasli v obdobju gospodarskega razcveta, ko je ekonomija potrebovala ogromno poceni delovne sile. Če si imel takrat diplomo, si bil elita.
  Generacija X (cca 40+ let) so otroci predvojne generacije, ki je najbolj nastradala, zato je tudi X-ovcev malo. Ko se boomerji upokojujejo, njihova penzija v glavnem prihaja iz majhnega bazena generacije X, medtem ko se generacija Y šele postavlja na noge (yours truly) in postavlja dom in družino.
  Generacija Y so otroci baby boomerjev. Smo druga najštevilčnejša generacija in bomo dobili zapuščino svojih staršev, ki so nagrabili pravo bogastvo. Če ne postavljamo svojih hiš, bomo dobili hiše naših staršev. Ta generacija ima tudi težave s službami, vendar ima vsaj zavetišče, na katerem lahko mirno goji lenobo.
  Penzijo generacije bomo plačevali Y-ovci, ki nas je skoraj toliko kot boomerjev. Težava je v tem, da smo mi zrasli gor v ekonomiji post-industrijske dobe, ki ne potrebuje toliko delovne sile kot tista izpred 30 let. Zaradi tega nas bo večji del jemal iz socialne podpore, namesto da bi prispeval v penzijo za generacijo X.
  Kaj na rečem? Lepota socializma in post-industrijskega sveta. Kar potrebuje ta država je še kakih 300 tisoč migrantov z Srednjega Vzhoda.

 2. Aljaž on

  Odlično napisano! In kaj točno nam preprečuje, da ne bi imeli take stranke? Dovolj nas je in kmalu bomo tudi imeli dovolj tega podj*****ja!

 3. Zagotovo se tega zavedaš, a tisti oglas je bil napisan za zaposlitev že vnaprej določene osebe. Mogoče ne najboljši primer za razvoj tvojega sporočila, pa vseeno žalostno, da se dopušča takšno izigravanje zakonov.

  Drugače sem tudi jaz pirat, vsaj po mentaliteti, in v marsikaterih pogledih se ne strinjam z usmeritvijo trenutne stranke (zato tudi uradno nisem član), ne morem se pa strinjati z idejo, da bi PSS postala izključno stranka mladih. Trumpov uspeh nam mora služiti kot šola, kaj se zgodi, če ignoriraš določen del prebivalstva. Po mojem mnenju PSS v trenutni obliki še premalo stori, da bi se približala starejšim generacijam. Nanje še vedno gleda z viška, medtem ko je sama preveč zelena, da bi jo one same s takšnim odnosom kaj lažje poslušale.

  Pa še v eni stvari se ne strinjam s tabo, v tem ekstremno ciničnem pogledu na “babyboomerje”. Prav vsi starejši, s katerimi sem v kontaktu – od staršev, sorodnikov, znancev in sodelavcev -, sočustvujejo s situacijo mladih, z izjemo največjih garačev iz prejšnje Juge (brez sarkazma). Ne bom se strinjal z raznimi družbenimi teorijami, ki sugestirajo, da starejše generacije prikrito želijo, da ostanemo “mamini sinčki”, češ da jim to omogoča izvajanje nekega sadističnega finančno-odvisniškega terora nad nami. Živimo pač v časih, ko je soodvisnost potrebna (mlajši potrebujemo pomoč zdaj, starejši jo bodo kasneje).

  Podrobnost, ki se mi zdi posebej bizarna, je pa ta modna muha s strani nas mladih, da pa se pod nujno moramo preseliti na svoje, stran od družine. Odselitve naš DNK ne diktira, namreč v drugih kulturah je neka familiarna ureditev družbe normativa. To seveda potegne za sabo kopico zahtev, kot so naše zahteve po visoko plačanem delovnem mestu, s tem da nekdo, ki je frišen iz faksa, res ne more imeti ne vem koliko delovnih izkušenj, da bi zadostil delodajalskim pogojem. Ta zadnji problem je v glavnem stvar slabe izobrazbe delodajalcev – izkušenega delavca mora nekdo prvo opremiti z delovnimi izkušnjami. V računalništvu imamo hudo pomanjkanje delavcev določenih profilov, pa ne samo zato, ker je tržna potreba po našem delu visoka, temveč zato, ker mnogo podjetij (ne bom rekel vsi) pričakujejo človeka z izkušnjami za določeno stvar, teh pa preprosto ni. Prej ali slej se bodo te firme naučile, da trenutni pristop ne deluje.

  A vse ostalo so po mojem mnenju, zelo preprosto povedano, previsoka pričakovanja nas mladih. 800 EUR je, ne glede na ceno življenja v Sloveniji, dobra plača. Ali je 800 EUR premalo za tisti partikularen oglas? Mogoče, če pogledaš v tujino. Slovenska realnost je pa pač takšna, kot je. Živimo v butični državi, katere dolgotrajni obstoj še vedno ni zagotovljen. Naš pogajalski položaj v svetu je slab, posledično temu imamo šibko podlago za samoodločnost in samostojnost, s čimer potegnemo nase vsa bremena, ki jih zunanji akterji prevalijo na nas, poleg koruptivnih notranjih. Hočem reči, mladi imamo v splošnem zelo slab osebni model realnosti, če v trenutni situaciji zahtevamo karkoli več, kot se je včasih smatralo za povprečno udobje. Nočem nas označiti za jamrače, a ko sam gledam, kako se mlajše generacije vdajamo v pasivnost in izključujemo iz družbe, medtem ko se kljub bogati ponudbi strank na parlamentarnih volitvah volitev ne udeležujejo, mi simpatiziranje do njih, do nas, počasi usahuje.

  • Pirati in jaz smo se “ideolosko” ze tako zelo razsli, da se ne cutim vec pripadnik stranke, zato jih tudi ne omenjam vec. In definitivno Pirati ne bodo postali zagovorniki mladih, je bilo ze 2014 tako odloceno.

   Nikjer nisem omenjal, da nas starejsi manipulativno drzijo v tej situaciji. Govorim samo, da so sistem ohranjali tak, da koristi primarno njim (npr. pomanjkanje pokojninske reforme). Seveda niso vsi taki. Tudi sam poznam ogromno njih, ki tudi sami vidijo, da zadeva tako ne more iti naprej, ampak se zmeraj so kot skupina soodgovorni, kot smo vsi, za trenutno stanje, sorazmerno s tem, koliko casa ze imamo volilno pravico.

   Selitev na svoje je cudna zgolj tistim, ki jim ni treba iti studirat v drug kraj. Se pa strinjam, da fiksacija na “ne, jaz pa ze ne bom zivel s sostanovalci” ne pomaga. Kar se tice IT-ja, poznam. Hecno je, ko vcasih vidis, da kdo zahteva 2 leti izkusenj s tehnologijo, ki obstaja 3 mesce (khm, javascript stuff, khm).

   Well, se strinjam, da smo za lastno situacijo tudi mladi marsicesa krivi. Vecina zgolj jamra in ne naredi nic. Drugi poskusamo kaj spremeniti za vse in/ali tudi zase ter si poiscemo delo v tujini. Ampak se zmeraj pa vse to ne spremeni dejstva, da je kogarkoli, ki se dandanes bori za sluzbo, obtozevati z maminim sinckom, kratko in malo debilno, se posebej, ko to prihaja od ljudi, ki so nazadnje delo iskali v Jugi.

   • To zadnje, absolutno. Ne vem pa, če se zavedajo, v kaj točno se njihova pričakovanja glede izkušenosti mlade delovne sile prevedejo. Pomenijo preložen razvoj osebnih karier, stopnjevanje pokojninske krize ter večanje demografske krize. Mogoče bodo začeli gledati drugače čez 10 let, ko jim bo država podaljšala delovno dobo.

 4. Tanja on

  Pa še enkaj…… kaj ko bi jim STRAŠNI PODJETNIKI IN DRUGI P L A Č A L I z opravljneo, delo, ne pa da prosjačijo za zaslužek………. in potem NAJ MAMINI SINČKI IN OČKOVE PUNCE (ste pozabili) UŽIVAJO v življenju in delu?……
  Spet ena takih iz kavča.

  • Najprej bo treba nabrat 200 ljudi za ustanovni zbor, kar pomeni, da bo najprej treba organizirati kak meetup. Naj dobi zadeva dovolj exposurja in ce se bo vprasanje “a bomo kaj nardil” dejansko se kaj pojavi, bom zadevo rade volje organiziral.

 5. George on

  Za 800 EUR verjetno dobijo koga, da bo to znal in delal par sto kilometrov stran. Če hočemo imeti večje plače in več posla (služb in podjetij), bo treba delati malo drugače. Slovenija dohiteva samo sebe po 10 letih stagniranja na cca 90 % EU povprečja, medtem so nas “čehi” že prehiteli. Mladim je bilo ogromno sredstev namenjeno z različnimi programi zaposlovanja. Problem je, da “javna dela” ne pomagajo dolgoročno. Humanisti, novinarji in različni poklici (tudi pravniki) imajo slabe šanse zaposlitve doma in v tujini.

 6. haapy yack on

  hoj
  Predlagam, da greste najprej v Indijo pogledati v kakšnih razmerah delajo v šivalnicah in za kakšno plačo. In pa v Idonezijo v tovarno predelave piščancev kjer dnevno zmaskrirajo 140.000 tisoč piščancev. Potem na farmo kjer gojijo rake. Potem na čolne z ribiči, ki lovijo tune in v tovarno za predelavo tunine…
  vslumihnebosteupravičenidoničesarpres
  čao

  • Na to potovanje bi morda morali poslati tiste, ki so odrasli v casih, kjer je “socializem” “garantiral” “vse potrebno”. Dandanasnjim mladim je to, da do nicesar niso upraviceni, ze se kako bolece jasno.

 7. mlamat on

  Moj glas že imate. Če bo nuja, pridem iz Avstrije dati tudi podpis.

  Od ZL nič ne slišim glede tega generacijskega spopada.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.