Mladim prijazna koalicija

Pravkar sem prebral, da so podmladki LMŠ, SD, SMC in SAB podpisali dogovor o sodelovanju in tako ustanovili Mladim prijazno koalicijo, ki si je zastavila naslednje cilje:

Kratkoročno: Znižanje volilne pravice na 16 let

Odlično! 2014 sem se pred volitvami pogovarjal z ogromno ljudmi, vse od srednješolcev pa do 3x starejših od mene. Zaključki so opisani tule, na kratko pa lahko povem, da so glavne razlike med starimi in mladimi v tem, kako zelo so prepričani, da imajo prav. Po pričakovanjih je povprečen penzionist precej bolj trmoglav v svoj prav od povprečnega 16-letnika, čeprav prav prvega temelji na par slovenskih medijih ter vseživljenjski kumulativi informacij o svetu, ki je manjša od tega, kar povprečen 16-letnik dandanes sprocesira v letu dni (hvala, internet!).

Ne rečem, vsekakor obstaja otročja mladina, čemur nihče ne oporeka, obstajajo pa tudi starejši, ki jim klikerji ne delajo več ravno optimalno. Čemu prvim ne dovoliti volilne pravice, medtem ko je slednjim nihče ne oporeka? Otročja mladina tako ali tako ne bo šla volit, medtem ko bo senilna starina prva na volišču odločala o dolgoročnih posledicah za mladino, ki jih sama tako ali tako ne bo doživela.

Zatorej sem vsekakor za znižanje volilne pravice na 16 let ali pa za omejitev navzgor. Razen, seveda, če vas je, dragi starši in stari starši, strah, da s svojimi mladimi niste ravnali dovolj dobro, da jih niste dovolj dobro vzgojili in da bodo počeli neumnosti? V tem primeru si sicer morda tudi vi ne zaslužite volilne pravice – če niste bili sposobni poskrbeti niti za lastno hišo, zakaj bi odločali o celi državi?

Kratkoročno: Uvedba poskusnih e-volitev za EP-volitve 2019

Dokler ne vemo podrobnosti o implementaciji, je zadevo nemogoče konstruktivno komentirati. Idejno je vsekakor dobra, ali bo sprejemljiva izvedba, bomo še videli. Vsekakor pa se zdi manj kot leto dni za izvedbo takega projekta bistveno premalo, če ne želimo imeti šlampastega, luknjastega sistema, česar si pri volitvah nekako ne moremo privoščiti.

Srednjeročno: Reševanje stanovanjske problematike mladih

Odlično, čeprav se mi zdi, da bodo naleteli na probleme, saj bi učinkovito reševanje stanovanjske problematike mladih po definiciji moralo znižati vrednost in dvigniti davke obstoječih nepremičnin, ki so večinoma v rokah starih, ki držijo vajeti Parlamenta.

Dolgoročno: Dvig aktivne participacije mladih

To bi moral biti prvi in glavni cilj. Dokler se mlade obravnava kot otroke, za katere bodo skrbeli vsi drugi, ni ravno verjetno, da se bodo sami zavzeli za svojo prihodnost, kar pomeni, da bodo vajeti države v rokah v celoti obdržali penzionisti, katerih interesi so prepogosto diametralno nasprotni interesom mladine. Prav to me navdaja z dvomom, ali ni morda vse to zgolj dimna zavesa starih, ki želijo mladim dati nekaj drobtinic, s katerimi se bodo ukvarjali, medtem ko bodo oni še naprej zlorabljali in nato za silo “flikali” pokojninski in zdravstveni sistem, tako da bo kolapsiral, šele ko ga bodo potrebovale mlade generacije. Za svoje tazadnje bodo že poskrbeli.

Zaključek

Odkrito rečeno sem rahlo skeptičen, da se bodo podmladki upali zoperstaviti svojim “podstarkom”, če bo prišlo do kresanja mnenj. Pogrešam tudi predlog po vzpostavitvi Ministr(stv)a za mlade, katerega naloga bi bila varovanje in boj za interese mladih. Navsezadnje so bojda mladi naše največje bogastvo. Če imamo ministrstva za taka in drugačna naravna ter finančna bogastva, potemtakem bi morali MzM vzpostaviti že l. 1991.

Vsekakor pa tehle podmladkov ne bom sodil že vnaprej. Če se izkaže, da to ni le taktiziranje njihovih podstarkov, se morda kateremu celo pridružim – moralno ali zares. Ne ker želim biti član katere od teh strank, ampak ker se mi zdi prihodnost mladih pomembnejša od političnih igric starih.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.