Naši, njihovi in vsi ostali

Po zanimivem dnevu zbiranja podpisov in po še bolj zanimivi kratki a sladki izmenjavi komentarjev na razglasitev Piratov o moji kandidaturi na Facebooku, sem se odločil, da bom kar vnaprej razčistil nekaj nesporazumov, ki so bržkone zgolj posledica pomanjkljivega Googlanja in nikakor ne zlonamernih misli.

Že moje polno ime s priimki vred kaže na za Slovenijo neortodoksno poreklo. S koreninami, ki se eno generacijo nazaj razpredajo od Prekmurja pa do zahodne afriške obale, več generacij nazaj pa še mnogo širše, in z mojo karamelnočokoladno dvometrskostjo, se prav gotovo ne morem in se niti ne poskušam predstavljati kot tipičen Janko Slehernik.

Čeprav morda ne delim splošnih lastnosti videza in porekla tipičnega bralca teh besed, pa si kljub temu upam trditi, da me je objektivno gledano razmeroma težko »obtožiti« neslovenskosti. V Sloveniji rojen in v Sloveniji vzgojen, te besede lastnoprstno in brezplonkično pišoč ter kot prevajalec delajoč osebek se upam postaviti ob bok kateremukoli Slovencu. Navsezadnje je moj poklic namenjen bogatenju slovenske književne zakladnice in pomoči Slovencem, ki se morda ne počutijo domače v angleščini in nemščini, pri jezikovnih tegobah.

Če koga moti, da mi na osebni izkaznici piše Rolando Benjamin Vaz Ferreira (slovenska zakonodaja 3. imena uradno žal ne dovoli) namesto Sosedov Miha,

če koga moti, da me poletno sonce ne opeče, ampak zgolj za odtenek ali dva potemni,

če koga moti, da imam po pol leta brez frizerja afro-čupo namesto poni-čopa,

je to njegova pravica. Niti slučajno si ne domišljam, da sem nekdo, ki bi na prvi pogled navdušil prav vsakogar.

Tisti, ki želite osnovati svoje mnenje na temeljih, ki jih ni mogoče videti v ogledalu, pa se mi le oglasite v živo ali preko spleta, da kako rečemo, se skupaj pošalimo in nasmejimo. Mnenje o meni si boste lahko še zmeraj ustvarili naknadno.

Imam mešano kri. Obožujem nedeljskega pečenega piščanca z restanim (tenstanim) krompirjem in govejo juho, medtem ko mi v ozadju plavajo melodije salse in bluesa. Govorim slovensko in prekmursko ter lasten priimek bojda nepravilno izgovarjam (če gre verjeti Portugalcem), a hkrati uživam v branju portugalščine in francoščine, čeprav nobenega od teh dveh jezikov ne znam zares.

Sem čistokrven mešanec!

Kljub vsemu temu pa je »Slovenija moja doma«. Dolgo sem se spraševal, ali se naj raje odselim, ali se naj raje spustim v to politično zmešnjavo. Odločil sem se dati priložnost svoji državi in svojim kompatriotom. Kakorkoli se bo to končalo, v najslabšem primeru sem vsaj poskušal storiti nekaj dobrega, ne glede na okoliščine in posledice. V najboljšem primeru pa bom dobil možnost dejansko zastopati interese Piratov, Slovencev, Evropejcev. Temu pravim čisti Win-Win-scenarij.

Kakorkoli se odločite, čar demokracije je v tem, da ni napačnih odločitev. So zgolj odločitve, ki vodijo do različnih rezultatov. Če menite, da preprosto ne morete spregledati platnic knjige, bi želel (popolnoma subjektivno), da glas in podporo namesto meni namenite Sanjski službi, saj imajo srce na pravem mestu, čeprav se osebno z njihovo metodo izbora kandidatov morda ne strinjam najbolj.

Če pa želite prebrati več kot zgolj platnice, bom vaših vprašanj in morebitne podpore nadvse vesel.

Se vidimo na volitvah!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.