Ne, ne gre za strah pred islamom in tujo kulturo …

Po totedenskih nebulozah, oslarijah in racionalizacijah, ki so bile iz člankov in, še bolj, komentarjev člankov o nastanitvi prihajajočih, se ne morem več zadrževati, da ne bi zadevi postavil ogledala še iz … recimo temu sredine poti.

Bil sem izredno negativno presenečen nad mentaliteto ogromnega števila komentatorjev, ki ji sicer ne morem določiti, ali je bližje sovražnosti do tujega, kompleksu večvrednosti ali kar kombinaciji obojega. Vsekakor pa so izraz obojega njihovi standardni odgovori na očitek ksenofobije, da ne želijo islamizacije Slovenije, da prihajajoči niso kulturno kompatibilni s slovensko kulturo in da država še za svoje ne more poskrbeti, zakaj bi torej naj poskrbela za druge.

Dragi moji, da se izrazim s kontekstu nadvse primerno tujko: BULL – SHIT. In to čudovito velik, toplo dehteč kup njega.

Ne, ne verjamem, da vas je v resnici strah islamizacije Slovenije in kulturne nekompatibilnosti. Verjamem sicer, da vam gre v nos, da država vam revčkom, ki ste imeli vse življenje, da si nekaj ustvarite v eni najrazvitejših držav na svetu, ne nameni še tistega nekaj miloščine, ki je pritiče prihajajočim, ampak to je preprosta slovenska “fovšija”, ki je pač del kulture.

Ampak o tem sem že pisal.

Tokrat vam bom povedal, kako vem, da vas ni strah islama, tuje kulture in drugih lastnosti, ki niso opazne na prvi pogled.

Ker sam vidim, kako pogosto se zgodi, da se kaka, zlasti starejša, oseba umakne čisto na rob pločnika, včasih celo prečka cesto na drugo stran, ko se srečava na relativno osamljenem delu cest v mraku.

Ker sem sam izkusil, kako je, ko te kak član puncine družine v najboljšem primeru zgolj ignorira, kot da ne obstajaš.

In še bi lahko našteval.

In pri tem vsekakor ne gre za oslarije, ki so ponavadi navedene kot “tehtni razlogi”. Ne gre za strah pred islamom, saj sem tehnično gledano katolik, praktično ateist. Morda gre za kulturno nekompatibilnost, saj tudi jaz nisem ravno alko-navdušenec, ampak realno gledano gre preprosto za napačen genetski izvor.

Zato pa tudi vem, da je takim ljudem popolnoma vseeno, ali je nekdo visoko izobražen, z dobro službo in (ha ha) bolje govori in piše “njihov” jezik od njih samih. Prav tako jim je vseeno, kakšno in katero kulturno ozadje nekdo ima. Vse, kar šteje, je, s kakšno genetsko kombinacijo je bil rojen.

Zato, dragi moji, zataknite si svoje racionalizacije nekam in imejte vsaj dovolj jajc, da priznate, da ste preprosto rasisti.

Pa da ne bo pomote, ne zamerim vam. Sem tudi nasprotnik kaznovanja kakršnihkoli izjav, ki niso direktno ali indirektno pozivanje k diskriminaciji ali hujšemu. Vsak od vas me lahko mirne duše obklada s “črnuhi”, “nigerji” ipd., na sodišču zaradi tega po moji zaslugi vsekakor ne boste pristali.

Navsezadnje se mi smilite. Ste kot otrok, ki ga starši pretepajo, on pa se nato v šoli znaša nad še šibkejšimi, ker je to edini način, da ohrani vsaj nekaj navidezne moči, če že prave nima.

Če menite, da se o vas motim in da vaši razlogi proti niso zgolj racionalizacija, se z veseljem dobim z vami na kavi in o tem podebatiramo. Z veseljem vam dam možnost, da me prepričate, da se motim o vas, tako kot mislim, da bom lahko tudi jaz vas prepričal, da samo zato, ker ni “made in Slovenia” še ne pomeni, da je slabo.

V nasprotnem primeru pa vam želim veselo izživljanje svojih kompleksov. Navsezadnje je že pred skoraj 2000 leti nek razmeroma znan 33-letnik izjavil: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.”

3 thoughts on “Ne, ne gre za strah pred islamom in tujo kulturo …

 1. Tomozuki on

  To je eden tistih blog člankov, ko ne veš, če bi sploh kaj odpisal, ker tako ali tako ne boš spremenil ničesar. Tako sem že prešel v tisto fazo, ko ti malomeščanska mentaliteta “Kaj bodo pa sosedje rekli?” začne viseti dol, kot ovenel penis dedka v domu ostarelih. In začuda se je to zgodilo ravno takrat, ko sem se iz večjega, bolj plemenitega in pametnega kraja (vsaj po gostoti prebivalstva), preselil na kmečko periferijo. Se me loteva kmečka pamet? Ne vem. Vem pa, da sem že od nekdaj bil rahlo alergičen na razne demagoške drekce, katerim sem se zelo rad postavil naproti z vsemi svojimi argumenti in jih probal streznit nekje v nimbostratusih, kjer sonce ne posije. Ampak takrat sem bil še študentek in imel čas za vsako drekarijo. Bolj kot sem mešal po dreku, bolj je smrdelo. Zato sem s tem prenehal. Ugotovil sem, da je čas največ vreden in ga je škoda.

  Ampak, ker je ravno petek in me je mati narava nagovorila v odlaganje tovora na belo keramiko, sem si rekel: “Zakaj pa ne?” Čas na WC-ju se tako ali tako ne da dobro izkoristit, posebno če si že rešil vse križanke v predalu. Zato je čas za nekaj multitaskinga. Še dobro, da imam tudi laptop.

  Migranti. Nasplošno nimam nič proti ljudem, ki migrirajo iz enega dela sveta v drugega. V nekih določenih okvirjih seveda. Je nekako podobno plimovanju. Težava nastane, ko pride cunami. Če smo vsaj malo poslušali pri urah geografije, nam je vsem jasno, kaj se zgodi. Da se tudi logično sklepat. In analogija z masovno migracijo ni nič drugačna.

  Še preden se je začela migrantska kriza, sem (kot sem že zgoraj omenil) pogosto zapravljal čas. Sicer je internet smetišče vsega živega brez nekega posebnega ločevanja odpadkov, se tu in tam najde tudi kaj takega, kar sredi smetišča pritegne. Včasih se zdi, da nekdo vrže stran kaj uporabnega. Kaj mislim s tem? Verjetno se vsi spomnimo danskih karikatur, ki so ujezile tamkajšnje “manjšine” muslimanskega prebivalstva, kljub temu, da je ravno Danska bila ena izmed najbolj požrtvovalnih držav. Sprejela je migrante, ki so na novi zemlji pognali korenine in se povsem udomačili v svoji neasimilirani kulturi, hkrati pa je veliko finančne pomoči namenjala ravno v države tretjega sveta. Seveda to ni imelo teže ravno takrat, ko so z risbicami užalili njihovo vero, kulturo (od katere se itak niso ločili) in pravni red. V tem jasno piše, da je vsakršno žaljenje njihovega načina življenja, nespoštovanje vere ter običajev, potrebno maščevati. Večinoma druga kot prelivanje krvi ne pride v poštev. Tako so pač navajeni.

  Za Boga bi dali vse. Celo svoje življenje. Kar se nam seveda zdi bedasto, saj nam znanost vsiljuje svoje ideje o tem, da bajeslovnih bitij ni. In temu večinoma verjamemo, čeprav se nam zdi, da morda nekaj je. Tudi tisti, ki verujejo v krščansko verzijo Boga, zelo redko kaj storijo v njegovem imenu. Ne tajim, da se to ni dogajalo, vendar smo nekako preživeli vseh 20. stoletij po rojstvu Kristusa, vmes je bilo še neko razsvetljenstvo, kjer se je začelo znanstveno prebujenje in sedaj veliko stvari delamo po svoji volji, saj verjamemo, da strel ne meče Zeus, pač pa so plod naravnega pojava. Kot smo tudi mi sami, kadar se združita ata in mama.

  Kaj se je torej zataknilo v islamu? Sam Bog ve. Bližnji in Srednji Vzhod je napredovali dobro. Iran je bil pred revolucijo dokaj moderna država. Ženske se osvobodile tipičnih muslimanskih oblačil, všeč jim je bila zahodnjaška moda z minikrili vred, lasje so prosto plapolali v vetru in islam je izgubljal na tradicionalnih vrednotah. Nekaj podobnega kot v Bosni. Potem se je pa našlo enih par kamenodobcev, ki so ugotovili, da je tak način poguben za njihov svet in so se odločili ustvariti novega Firerja.

  Morda smo že navajeni na njihovo gorečnost, ko pridemo do občutljivih tem islama, ampak dejansko celotna vnema močno spominja na totalitarni režim. Ker pač ne znajo živeti brez. To so dokazali v vseh državah, ki so v Arabski pomladi klonile pod pritiski množic. Nekaj podobnega kot nacistična Nemčija. Če mislite, da smo mi za njih nadrasa, se močno močno motite. Da o židih sploh ne govorim. Hitlerjeva ideologija jim je bolj blizu kot si mnogi mislimo, da jim je ravno nasprotna. Še več, muslimani so bili tudi sestavni del Hitlerjeve SS garde. Seveda ne smemo enačiti Šiitov in Sunitov pa še kakšnih podvej, ki so spet vsaka zase. Ampak, če se še sami ne znajo sporazumeti o fundamentalnih vprašanjih svoje vere, kako jih potem naj razumemo mi? Smo torej mi tisti, ki smo prižgali ogenj na Bližnjem vzhodu ali je imel Billy Joel prav in je ogenj že od nekdaj gorel? In kaj je najbolj zaskrbljujoče? Če so voditelji totalitarni režimov umrljivi in je za njimi ideologija vedno razpadla, je tukaj nesmrtni firer, ki bo vedno znova pridobival nove in nove privržence.

  Pa gremo nazaj k migrantom in našemu kmečkemu BULL-SHIT razmišljanju. Morda sem v tvojih očeh navaden nacistek z zastavo kljukastega križa v sobi, bulerji in idejo o večvrednosti bele rase, ampak imam od vsega le pobrito glavo. Pa še to zato, ker sem plešat. Trenutna državna ureditev mi zadovoljivo ustreza in je ne bi spreminjal na slabše, čeravno ni po mojem okusu. Ko bi le vsi lahko prenašali vsakogar in bi vsakdo lahko prenašal nas. Velikokrat je seveda strah neupravičen in verjamem, da mnogi sedaj protestirajo proti vsemu, kar bi skalilo vodo njihovega vsakdana. Po drugi strani jim pa dajem prav, predvsem zato, ker po vzoru drugih EU držav, mešanje različnih kultur ne prinaša nič dobrega. Ne tajim, da barvo kože velikokrat etiketiramo napačno, vendar je to tisti imenovalec, kateremu lahko pripišemo tudi neke lastnosti. Izvor in geografska pozicija sta le vzrok in načeloma ne motita nikogar. Dokler…

  Dokler se prišleki ne začno obnašati precej bolj domače kot so se obnašali doma. Mislim, da je na internetu že nemalo pisanih in video člankov, kjer najdemo besedne zloženke tipa “Multiculturalism doesn`t work”. Razen v Sloveniji. Tu bo vse drugače kot na Švedskem, Danskem, Nemčiji, Belgiji, Franciji (Maseille), Angliji (je že kdo slišal za Luton?) itd. Najslabše jo je verjetno odnesla ravno Švedska z eksperimentom multikulturalizma, po katerih stopinjah bi si marsikdo ponovno želel iti brez da bi sploh spoznal težave, ki jo pestijo v letu 2016 (recimo stopnja posilstev, ki se je od vstopa pribežnikov iz Iraka dvignila za približno 500%?). Ker solidarnost, sociala in strpnost so tako lepe vrednote, da te nožu v hrbet navkljub, naredijo plemenitega in modrega. Seveda s tem ni nič narobe, če ne bi bilo tistega noža v hrbet. In če ostaneš brez rešilnega čolna zaradi svoje altruistične narave verjemi, da te nihče ne bo cenil, ko bo rešil svojo rit. Problem je le ta, da želiš še mene prepričat, da naj plavam poleg svojega čolna, medtem ko ne bi bil siguren, če bo kakšen prostor še za mojo družino in druge, ki so jim čolni prvotno sploh namenjeni. Je to zavist? Oprosti, ampak da nekomu z minimalno slovensko plačo rečeš, da je zavisten, ker kot delavec dobi manjše prihodke od (ekonomskega) migranta, je žalitev brez primere. Da tistih, ki so na socialni in so aktivni iskalci zaposlitve, niti ne omenjam.

  Glede na naslov tvojega članka sem pravilno presodil tudi vsebino. Vendar ti ne zamerim. Neveden človek dela povsem isto kot izobražen. Tisto, kar se mu zdi prav. In če mu ni škoda časa, lahko napiše marsikaj, se dobiva na kavi in čas porablja zato, da lahko drugače misleče postavlja v slabo luč, jih označi z raznimi stereotipi o nacionalistih in rasistih in popredalčka kot se mu zdi prav. In ne zamerim mu zato, ker jaz naredim isto.

  Tako. Pa sem naredil svoj kupček, zaradi katerega bo ponovno pričelo smrdeti. Kot da se še nisem nič naučil od prej. Ampak zaključil bom z Burkovim dostikrat slišanim stavkom: ” Za uspeh zla je potrebno le to, da dobri ljudje ne storijo ničesar.” S tem ne mislim ne tebe in ne sebe, pač pa skupine migrantov, ki so imeli priložnost svojo državo rešiti in postaviti na noge, pa so raje izbrali blaginjo Evrope, kjer se cedita med in mleko. Namesto mladih in sposobnih mladeničev pa se borijo kurdinje. Sem prepričan, da Svet tega še ni videl. Uživaj v kavi in premišljuj o tem, kar sem ti napisal.

  • Benjamin on

   Tale komentar bi moral pravzaprav biti svoj blog, dobro spisano, ni kaj, čeprav se ne strinjam.

   Par detajlov:

   Niti slučajno ne gre za cunami. Kar se tiče Slovenije v najboljšem primeru gre za kozarec vode.

   Praviš, da multikulti ne deluje. Prav imaš, v sistemih, kjer je politična korektnost pomembnejša od realnosti, “poster child” katerih je prav Švedska, definitivno ne. Ljudje imamo pač v svoji naravi, da namesto ponujenega prsta zagrabimo za celo roko, če vemo, da ne bo posledic. Pri tem se povprečen Slovenec popolnoma nič ne razlikuje od povprečnega Sirijca ali kogarkoli drugega. Vse, kar moramo storiti, je, da izvajamo obstoječo zakonodajo in ne dovolimo, da pride kadarkoli do stanja, kjer bodo ljudje lahko v imenu politične korektnosti cenzurirali druge, pa do tega problema ne more priti. Zato tudi moje nasprotovanje zlorabi členov o sovražnem govoru za namene cenzure.

   Kar pa se minimalne plače tiče – noben prihajajoči ne dobi več denarja kot je minimalna plača. Njihove žepnine so, če se ne motim, 18 EUR, tistih famoznih 800+ EUR pa je znesek, ki ga država porabi za migrante. Le kam gre ta denar? Zasebnim podjetjem in javnim uslužbencem, mar ne? Kar pomeni, da skrb za prihajajoče neposredno ustvarja delovna mesta in prihodke SLOVENCEM, ki dobijo daleč največji del teh evrčkov.

   Če se kdo počuti užaljenega, ker sem ga imenoval za zavistnega, je to njegov problem. Sem dovolj dolgo živel z manj kot minimalno plačo in to v najemniškem, ne lastnem stanovanju, da vem, kakšno je stanje, poleg tega pa sem po sedmih letih v eni stroki prestopil v drugo, popolnoma nepovezano, za katero sem vsa potrebna znanja (za pridobivanje katerih sicer obstaja fakulteta) pridobil sam. Če malce prilagodim Cerarjevo nebulozo: Slovenec sem, jamram, ampak tudi iščem rešitve, pa čeprav to pomeni v irelevantnost poslati takrat četrtino mojega življenja delovnih izkušenj in univerzitetno diplomo. Če zadeva neha biti finančno smiselna, pač gremo drugam, tako ali drugače.

   Če koga moti, da mora biti aktivni iskalec zaposlitve dlje kot mesec ali dva, ima dve možnosti – lahko se prekvalificira, lahko pa svoj gnev zlije na vse tiste, ki so imeli volilno pravico že ob osamosvojitvi in ne na prihajajoče. Navsezadnje so prvi s svojimi političnimi (ne)odločitvami spravili naše gospodarstvo v stanje, ko komaj še brca.

   Za konec si bom dovolil še opazko, da morda si prebral moj sestavek, da si ga pa interpretiral skozi svoje predpostavke. Ne gre za teoretiziranje o rasistih na podlagi te krize. Gre za primere, ko sem sam bil deležen praktično identičnega tretmaja, kot so ga zdaj deležni prihajajoči, pa sem rojen in vzgojen Slovenec. Na podlagi teh izkušenj pač težko dvomim, da tako takrat kot tudi zdaj gre za karkoli drugega kot rasizem, te pa vabim, da mi predstaviš potencialno alternativno razlago. Navsezadnje sem neto plačnik v državni mošnjiček, tako da vsekakor ni strahu, da bi komurkoli “ukradel” mesto v čolnu.

  • Margerita on

   Zastareli pregovor…. da bolj ko drek mešaš bolj smrdi.
   Zakaj ljudje ne gledajo naprej?
   Enako, kot tisti, da gre osel samo enkrat na led.
   Če bi basen prebrali do konca, bi videli, da pravi: “danes sem pal, jutri bom plesal po njem.”

   Tisti, ki ga smrad ustavi, in zato ne “brska” po “dreku” je lahko le snob.
   Razen, če ga “ustavi” še nevednost, ker v njem ne vidi nič drugega kot to, kar so ga naučili stari, ki niso imeli pojma.

   V laboratoriju gredo ČEZ smrad, saj vedo, da preko tvojega “dreka” spoznajo kdo si ti – in kakšno je tvoje zdravstveno stanje.
   In si ne dovolijo, da bi jim smrad to preprečil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.