Nevarnosti dihidrogen monoksida

Pred kratkim je svetovno javnost pretresla raziskava, ki je obravnavala učinke in posledice uživanja kemične substance dihidrogen monoksid. Ta snov, ki je ena primarnih sestavin herbicidov in pesticidov, je v večji ali manjši meri prisotna v znatnem odstotku živil, tako rastlinskega kot živalskega izvora. V zmernih količinah dihidrogen monoksid na kratki rok ni nevaren, čeprav je stopnja umrljivosti med ljudmi, ki ga dnevno uživajo, praktično stoodstotna. Do danes ni zabeležen niti en primera, ko bi se oseba, ki je to snov vsakodnevno uživala, uspešno prestala odvajanje. Simptomi šoka, ki ga telo, navajeno na dihidrogen monoksid, doživi, ko dalj časa nima dostopa do substance, so progresivno hujši. Prva simptoma  sta izsušena usta in grlo. V naslednjih 24 urah se splošno počutje začne hitro slabšati, običajno nastopijo tudi glavoboli, ki s časom postajajo vse hujši. Pride lahko tudi do znižanja krvnega tlaka in vrtoglavice, v skrajnih primerih tudi omedlevanja. Vsi ti simptomi se progresivno stopnjujejo, dokler ne nastopita nezavest in smrt. Seveda pa je mogoče umreti tudi od t.i. overdose – prevelikega odmerka dihidrogen monoksida.

Zato vse ljudi opozarjamo, da pazite, kakšno hrano uživate, še posebej pa pazite, kakšno hrano uživajo vaši otroci, saj so za učinke dihidrogen monoksida še veliko bolj dovzetni. Ta substanca je namreč tudi eno najmočnejših topil na svetu, saj topi večino kamnin in soli, poleg tega pa povzroča tudi propadanje kovinskih konstrukcij, ki so ji izpostavljene dlje časa.

Hlapi dihidrogen monoksida povzročajo hude opekline, zato je potrebna še posebna previdnost.

Če vam ni vseeno, kaj dajete v usta, delite ta zapis z drugimi in širite zavest o dihidrogen monoksidu! Le tako lahko odgovorno ravnamo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.