Plače gor, plače dol – moja beseda

Plače evropskih poslancev so med ljudmi izredno priljubljena tema. Le zakaj? Z južno- in vzhodnoevropskimi plačami so praktično neprimerljive, tudi po zahodno- in severnoevropskih merilih so dobre … Če k temu prištejemo še dejstvo, da se ljudem zdi, da evroposlanci zgolj mešajo meglo in poslušajo travo rasti, ni nič čudnega, da je stanje tako, kot je.

Potem pa za povrh še dnevnice – dodatna plača, ki je bojda namenjena kritju stroškov bivanja, hrane in prevoza od prenočišča do Parlamenta …

Resno?

Razumem, da ima marsikateri poslanec v svoji matični državi družino. Ampak ali to pomeni, da se mora vsak teden z letalom v poslovnem razredu voziti sem ter tja? Če si poiščem službo v tujini, takih potnih stroškov prav gotovo ne bom imel plačanih. Še manj pa mi bodo krili stroške petzvezdičnih hotelov in vsakodnevnih taksi-prevozov na delo.

Dajmo se nekaj zmenit. Če bom izvoljen, se bom za čas mandata preselil v Bruselj. Dohodnina bo še zmeraj plačana v Sloveniji, še zmeraj bom imel del ekipe v Sloveniji, preko katere boste lahko stopili v stik z mano tudi tisti, ki morda ne zaupate elektronski komunikaciji, bom pa s tem evropskim davkoplačevalcem prihranil – sicer kapljo v morje – vsakotedenske potne stroške.

Obdržal bom za 3 dni dnevnic, za kritje najemnine dvosobnega (običajnega) stanovanja v Bruslju (če slučajno ne pripada v primeru preselitve kak drug dodatek – v tem primeru prejšnji stavek odpade). Vse ostale dnevnice za delo v Bruslju pa bodo transparentno šle polovično za financiranje zavoda, katerega izključna naloga bo pomoč mikro in malim podjetjem, nevladnim organizacijam, društvom ipd. pri črpanju evropskih sredstev, polovično pa za razvoj zadružništva (zlasti za visokoizobražene brezposelne mlade – na tem področju se v Sloveniji že dogaja, meni pa se zdi, da je to najboljši način, da se mladi vključimo v poslovni svet brez neplačanih pripravništev ipd.)

To je moja beseda dana brez kakršnegakoli zunanjega pritiska, zgolj na podlagi mojih lastnih misli in želja za prihodnost, v kateri bi želel živeti.

Bo pošteno?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.