Skupaj proti tajnim sporazumom …

Prepričan sem, da je marsikdo bil presenečen, ko je na zadnjem protestu Koalicije proti tajnim sporazumom zagledal množico simbolov gibanj in strank, ki se marsikomu zdijo nekompatibilni. To za marsikatero kombinacijo posameznih sodelujočih morda tudi drži, a tokrat je šlo za višji cilj – nihče od nas ne želi videti Slovenije podrejene poslovno-političnemu partnerju, ki nima prav nobenega interesa ohranjati njenega blagostanja, vsaj toliko, kolikor ga je še ostalo.

Protest, na katerem smo skupaj jasno in glasno izrazili svoje nasprotovanje tajnim sporazumom, ni bil izražanje politične kompatibilnosti ali političnih nazorov. Niti nismo postavljali precedensa za kakršnekoli bodoče skrite in manj skrite koalicije. Naš namen je bil preprost: Pokazati vladajočim, da kupčkanja za zaprtimi vrati ne bomo tolerirali. To smo počeli pod simboli, ki nam kot posameznikom pomenijo boljšo prihodnost. Piratsko jadro ni bilo razpeto, da bi drugim vsiljevali piratske vrednote. Rdeča zvezda ni bila dvignjena, da bi drugim vsiljevali vrednote socializma. Tudi drugi simboli niso bili namenjeni reklamiranju posamezne skupine.

Pisana druščina, ki se je zbrala na protestu, je pokazala zgolj eno: Ko gre za nedvoumne grožnje, morajo biti tudi tekmeci, ki so marsikdaj diametralno nasprotnega mnenja, sposobni stopiti skupaj in se boriti za skupen cilj – preživetje; pa ne zgolj lastno preživetje, ampak preživetje vseh, tudi svojih nasprotnikov. Šop vejic prenese veliko več od posamezne veje in le združeni nasprotni poli lahko povzročijo tok, ki proizvede spremembe.

Vesel sem, da so tokratni protesti uspeli pokazati prav to – da imamo v Sloveniji ljudi in skupine, ki so sposobni pogledati izven svojih ideoloških okvirov, v dober namen zakopati bojno sekiro in se skupaj postaviti v bran. Žal mi je, da nekateri ne želijo sodelovati zgolj zaradi ideološkega nasprotovanja posamezni skupini, saj je prav to voda na mlin tistih, ki bi – in ki brez TVOJE pomoči tudi bodo – profitirali na račun vseh nas.

Če tudi ti nasprotuješ sporazumom, ki so klofuta tvoji pravici do demokratičnega soodločanja, grožnja za naslednje generacije in neposredna nevarnost za že tako krhko slovensko gospodarstvo, te vabim, da se pridružiš kateremu od gibanj v Koaliciji proti tajnim sporazumom. Izbira je velika – od Piratov in Mreže za neposredno demokracijo, preko Združene levice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, pa vse do gibanj kot sta Greenpeace in Čezvesoljna zombi cerkev (ter veliko drugih). Če pa se resnično ne vidiš v nobenem od že pridruženih gibanj in organizacij, zberi nekaj somišljenikov in se pridružite pod lastnim imenom.

Ni pomembno, kdo si. Pomembno je, za kaj se zavzemaš. Pridruži se nam na barikadah transparentnosti in pokaži, da ti ni vseeno!

Več informacij in seznam sodelujočih organizacij je zaenkrat na voljo na naslednji povezavi:
https://www.facebook.com/events/388753461282237/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.