Prihodnost pripada mladim #1: Samozavest in mladi

Prihodnost pripada mladim. To je neizpodbitno dejstvo tako z biološkega kot tudi moralnega vidika.

Žal pa živimo v svetu, v katerem mladi praktično nimamo besede o tem, kakšna ta prihodnost bo. Delno sta za to kriva obstoječa sistem in kultura, ki mlade odrineta, ker s(m)o bojda neizkušeni, delno pa smo za to krivi mladi sami, ker jima to dopustimo. Kar nam manjka je samozavest.

13 % mladih se je jasno izreklo, da jih delitev na leve in desne več ne zanima. Da si želijo politike, ki bo v koraku s časom, ki bo v 21. stoletju in ki bo iskala rešitve, ne težav.

Na okroglih mizah za mlade, ki sem se jih imel čast udeležiti, med zbiranjem podpisov in tudi sicer v debatah mladih pogosto odmeva, da mladih politika ne zanima. Med ostalimi pa je prav samozavest prepreka pred tem, da bi se upali jasno izreči za to ali ono.

Sam menim, da je to zlasti posledica tega, da se večina mladih še ni uspela otresti med izobraževanjem privzgojenega strahu pred »napačnim odgovorom«. Če podaš napačen odgovor, dobiš »šus«, »cvek« ali kako podobno neprijetno »nagrado«. Zdi se mi, da se veliko mladih izogiba politike iz istega razloga kot testov in ustnega spraševanja. Skrbi jih, da bodo izbrali narobe.

Zanimivo bi bilo videti kako anketo o tem, kako različne starostne skupine ocenjujejo lastno znanje in kako zelo so prepričane v pravilnost tega znanja. Stavil bi, da bi dobili vsaj naraščajočo premico, če ne celo krivuljo, ki bi pokazala, da je samozavest 18-letnika glede lastnega znanja bistveno nižja od tiste povprečnega 81-letnika.

Ampak ali ima ta samozavest res kakršnekoli temelje v realnosti?

Če bi morali dejansko prebrati 100 členov nekega zakona, kdo ga bo bolje razumel? 81-letnik ali 18-letnik?

Kdo si lahko ustvari resnično objektivno sliko o globalnih vprašanjih? 81-letnik, ki dobiva vse novice že prefiltrirane izključno preko televizijskih in radijskih postaj ter časopisov ali 18-letnik, ki informacije zlahka pridobi v izvirni obliki preko interneta?

Naše zbiranje podpisov je jasno pokazalo: Ogromno starejših se zapiči zgolj v ime in od te točke naprej jim je za program vseeno. Na trenutke sem imel občutek, da bi lahko imeli Pirati v programu ponovno vpeljevanje terminov »nezaželeni« in »končna rešitev«, pa bi nas veliko starejših podprlo, če bi namesto Piratska stranka bili npr. Stranka za dobrobit Slovenije.

Tudi mlade je najprej predramilo ime. Ampak mladi so nato začeli spraševati. In to je ključno. Mladi želimo več znanja, ker vemo, da ne vemo vsega. Marsikateri starejši je prepričan, da je požrl že vso znanje tega sveta, čeprav se je nazadnje naučil nekaj novega, ko se je naučil preklapljati kanale na televiziji z daljincem. Tragična ironija je, da je samozavest slednjega primerka neprimerljivo višja od samozavesti mladega.

Skrajni čas je, da mladi nehamo podcenjevati svoje sposobnosti.

Moramo nehati živeti v utvarah, da nekdo, zgolj zaradi starosti bolje razume dandanašnji svet od nas. In da končno rečemo jasen in glasen ne vsem, ki na nas zaradi svojega emša gledajo zviška.

Prihodnost pripada nam. Mi jo bomo živeli. In če bomo dopustili, da o njej odločajo tisti, za katere je leto 2030 zgolj abstraktni pojem, ker ga statistično gledano tako ali tako ne bodo doživeli, se nam slabo piše.

Spoštujmo izkušnje starejših, ki si to zaslužijo s svojimi življenjskimi dogodivščinami. Prisluhnimo starejšim, ki si to zaslužijo z modrimi besedami. Nehajmo pa živeti v utvarah, da so vsi starejši zgolj zaradi let bolje kvalificirani od nas, da odločajo o naši prihodnosti. Tudi sam sem nekoč mislil tako. Vse, kar sem doživel tekom te kampanje, pa me je prepričalo, da to preprosto ni res.

Prav razprave z mladimi in starimi so mi dale potrebno samozavest in zaupanje v svoje lastne sposobnosti in v sposobnosti vseh mladih.

Ampak nastopiti moramo skupaj, zato vas vabim, da ta prispevek delite s svojimi prijatelji, znanci in svetom na sploh. Internet je del našega sveta, kjer nas nihče ne more utišati zgolj zaradi let. Izkoristimo to možnost in moč družabnih omrežij. Share na Facebooku in Retweet na Twitterju sta za zdaj naše najboljše orožje!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.