Štiridnevje 9,10,11,12

Dan 9

No, današnji dan se je izkazal za kar zanimivega. Po relativno poznem vstajanju smo okoli pol treh izstopili iz taksija v islamskem delu mesta, pred kar veliko mošejo in zelo blizu mesteca bazaarjev – Khan el Khalilija. No, ker smo hoteli najboljše prihraniti za konec, smo se najprej odpravili v mošejo (oziroma pravilno slovensko verjetno islamski kulturni center xD). Že prej sem podpiral izgradnjo tega v Ljubljani, zdaj pa sem popolnoma za. Naše cerkve so od znotraj morda res vse zlate, so pa zato njihove toliko bolj zanimivih oblik, vsaj za moj okus. Da ne omenjam raznoraznih občutkov, ki te prevevajo, ko stojiš notri, in so neprimerljivo drugačni od občutka majhnosti, podrejenosti in krivde, ki ga človek dobi, ko se spravi v krščanske cerkve. No, ogledali smo si bolj ali manj celotno zadevo, imeli smo tudi “vodiča”, ki nam je v polomljeni angleščini marsikaj razložil, bom pa rekel, da slike tu povejo več kot tisoč besed. Poleg tega pa glede na to, da to spet pišem z zamikom želim prostor raje prihraniti za kasnejše, bolj impresivne dogodke. In gotovo bom prej ko slej odšel tudi v citadelo (Saladinovo trdnjavo, ki jo je dal postaviti za obrambo mesta in ki se jo vidi tudi na nekaterih slikah), ki seveda vključuje tudi (baje) zelo impresivno mošejo, tako da bom več o tem pisal takrat.

Anyhoe, izplačivši bakšiš vodiču smo se odpravivši med bazaarje Khan el-Khalilija. Že kar na začetku so nas zvlekli v trgovino, kjer baje prodajajo 1st quality papyrus. No, bomo videli, če je rest 1st quality, ko ga bom doma odmotal xD. Je pa res, da smo takrat bili glede pogajanja za ceno še precej zeleni in so nas še dokaj zlahka vlekli za nos glede cen. Anyhoe. Nato smo se odpravivši med raznorazne bazaarje, kjer resnično prodajajo sve i svašta. Od dvometrskih šiš, zlatnine in srebirnine, oblek, hrane, spominkov, pa do raznoraznih rut, šalov, blaga, parfumov… In najlepše pri vsem tem? Takorekoč neomejene možnosti za popuste xD. Do konca dneva sem si izoblikoval pravilo, da za nobeno stvar ne plačam več kot 50 % prvotne cene, oziroma izjemoma 60 %, če mi je resnično resnično RESNIČNO zelo všeč. In to kar lepo funkcionira xD. Nakupili smo suvenirjev, spominkov, parfumov…. Ni da ni! Verjetno bi se še burek dal dobiti za pravo ceno :P. No, tudi sem se bom gotovo še vrnil, tako da bom tudi o tem takrat napisal kaj več, saj bom imel kar nekaj kilometrine več za zbijanje cene. Da vidimo, če mi kaj uspe dobiti za 20 % xD.

Na koncu smo pristali v enem od kufešopov, kjer smo si naročili šaj in nekaj šiš. Pivši in kadivši ter jedevši kofta ražnjiče (kofta so bolj ali manj čevapi moje omiljene debeline xD), smo se odpravili domov, saj smo bili zvečer povabljeni na žur k znancu, na plavajočo hišo. Žurka na Nilu torej xD. Spoznal sem kar nekaj novih ljudi, lokalnih in tujih, muzika je bila dobra, samo brezalkoholne pijače je primanjkovalo (na kar pa smo na srečo navajeni že iz Mat’kurje). Čez nekaj časa sta me Šved in Švicarka, ki sem ju spoznal, povabila, če se jima pridružim na poti v Kajro Đez Klab. Bivši posvarjen, da je to le ime, in da ne igrajo vsak dan đeza, sem vseeno optimistično tagalongiral z njima. Ko pa smo prišli tja, in sem že na daleč zaslišal donenje TUC TUC me je rahlo minilo. Končna pika na i pa je bila gužva, ki nas je pričakala pred vrati, zato obrnivši se in vračajočivši se na žur, ko dobim klic tulifonski od Simone, da grejo na felucca ride, vprašajočivši me, če grem zraven. Ni da ni. Pridružila sta se nam še Matz in Amged (ali je Amjed, ne vem, ali mi je rekel po arabsko ali francosko), odpeljali smo se do najbližjega feluka placa in nato na Nilu preživeli lušne pol ure, nakar smo se vrnivši domov, saj nas je naslednji dan čakal precej naporen dan.

Dan 10 a.k.a. WHEEEEPIRAMIDEPIRAMIDEPIRAMIDEWHEEEEEEEEEEE!!!!!!

Zbudivši se ob 6:30, po celih treh urah spanja, in zrihtavši se, odševši ven, kjer nas je že čakala vodička Raža inu minibusz, v katerega nagužvavši se (no ja, vsak je mel 1,5 zica zase, tako da ni bilo krize). In, začeli smo vožnjo proti Saqqara piramidam/grobnicam. Vožnja je trajala kako uro, na srečo pa še ni bilo rush hourja. Anyway, zvedeli smo kar nekaj zadev, malček podremavši, nato priševši tja, kamor smo morali priti. Tu pa se začne preveč kuhan jajc.

Šli smo v 2-3 grobnice, kjer smo “občudovali” hieroglife na stenam, razložila nam je zgodbe, ki so narisane… The whole deal torej. Jazst pa sem ostal hladen bolj kot tisti kamen. Impresiran ne spljoh. OK, barva se je ohranila 5k let. So what? KAMEN JE! Barven kamen lahko najdem kjerkoli. Pač so znali klesati kamenje že takrat. Big deal.

Tolažil sem se, da bodo The Great Pyramids (Keopsova, Kefrenova in Mikerinova, ali nekaj takega) verjetno bolj impresivne. Pa so bile res?

Mnja, recimo no. Notri sicer nisem šel, ker me je že v Saqqara piramidi izučilo, da se ljudem nad 150 ni lih udobno plaziti po tistih mini prehodkih *note to self, google povprečno višino ancientalnih Egipčanov* zato mi 20 minutni sprehod v piramido skozi hodnik višine nekaj okoli 120 cm ni ravno dišal. Sem pa zato lahko občudoval zunanjost. Mnja, višina je še kar impresivna, se pa bojim, da so vsi filmi in igre malo pokvarili moja pričakovanja. Keopsova piramida v resnem Samotu namreč izgleda dosti boljše in bolj impresivno, kot v realnosti 😛 Ma ok. Me bo pa mogoče impresjonirala puščava.

Puščava? Bodimo resni. To, kar sem videl, je bila puščava polna kamenja, električnih luči, ljudi, turistov in domačih, anten… #%”!$!”%$”&$!%&$%&”#$” ARGH!

Vse skupaj mi je moralo tako zbilo, da sem pustil enemu od lokalnih ripoff artistov za vrečko spominkov 50 funtov (6,7€, kar je še zmeraj vsaj 3€ preveč :P), samo zato, ker je vedel, da je glavno mesto Slovenije Ljubljana. Bljah.

OK, da ne bom tako negativen, zanimiv del je bil sprehod s kamelami (ki je seveda ovekovečen na slikah in videu xD. Na konju bi bilo verjetno tudi luštno, gotovo pa bom ob naslednjem obisku Egipta poizvedel, kje se da dobiti quada ali pa kroserja, da se bom lahko peljal v puščavo kot se šika in posnel nekaj slik PUŠČAVE BREZ BLOODY TURISTOV IN SKOMERCIALIZIRANIH BEDUINOV!!!

Končna računica, puščava je že v tako “onesnaženem” stanju veliko veliko impresivnejša od piramid. Ni mi jasno, zakaj cel svet tako nori okoli njih. Mene zelo verjetno več ne bodo videle.

Na koncu puščavskega dela smo šli še v lokalno trgovino, ki se bavi predvsem z malček dražjimi zadevami, kjer sem dobil čudovit customiziran srebrn prstan z mojim imenom v hieroglifih 😀 *happy*

No, omeniti velja še šolo izdelovanja preprog, ki smo jo obiskali, kjer smo izvedeli nekaj resnično WTF dejstev.

Na primer:

  • ta šola traja 10 let
  • ko končajo to šolo, lahko otroci gredo naprej študirat
  • svilena preproga ima na kvadratnem metru 1.000.000 vozlov
  • take preproge lahko posamezen delavec dela največ 3 ure na dan (sklepam, da se mu potem že začne keglati :P)
  • imajo tudi preproge, ki presegajo $10.000

in punchline:

· pri omenjeni preprogi za $10.000 je šefe, ko je Christina omenila, da ji je sicer všeč, da pa nima toliko denarja, ceno takoj spustil na $5500 (sic!).

Morala zgodbe:

V Egiptu se da vse zmeniti xD

Morala zgodbe #2:

Preproga jih je v resnici verjetno stala kakih $1800 😛 (1,5 let dela – povprečna plača v Kairu je baje nekje 500 LE na mesec. To pa je bilo zunaj mesta, na vasi).

Tip, ki nam je vse to razlagal (razen morale seveda) govori angleško, nemško, italijansko, francosko, špansko in malo japonsko. Nikoli ni hodil v šolo.

Now THAT’s bloody impressive!

In dan 11? Nič posebnega. Počivali smo od včeraj, šli v kafič na cuker in internet, ker na ILI-ju spet ne dela (Tomorrow they shal feel the wrath of Italy and Slovenia combined! MWAHAHAHA!) in na koncu pristali v Miki Di-ju na večerji 😛 Čiken Big Mek FTW xD.

Za zaključek pa še nekaj o danes…

No, zgodilo in dogajalo se ni nič. Spal premalo, ker smo včeraj kljub današnjemu zgornjemu vstajanju šli spet ven, po pouku spremil Monico v mesto, kjer je (neuspešno) iskala plac za menjat peso Mexicano, nabavil sem zbirko 1001 noč v arabščini za 10€ in nekaj centov (začetna cena okoli 30€) ter se vrnil domov, kjer sem končal sedaj v internet sobi, ki so jo zaradi naših pritožb, zakaj ni interneta, pustili odklenjeno. Očitno so bumbarji med renoviranjem stavbe prevrtali kabel. Afrika xD

Danes sem kupil na knjižnem sejmu šole tudi slikovni slovar, ki bo ziher še zelo prav priševši! xD

Slike so pa gor 🙂

LjP iz dokaj tople Qahire xD

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.