Zakaj splav, kontracepcija in migranti (ni)so kul

Imam načrt, s katerim bom dosegel vse, kar si želim.

Imam načrt, s katerim bom dobil družbo, ki se bo ravnala po mojih moralnih vrednotah.

Imam načrt, s katerim bom povečal politično moč sebi podobno mislečih.

Imam načrt, s katerim bom povečal moč sebi najpomembnejše organizacije.

Imam načrt, ki ga bodo v enem ključnem trenutku podprli moji najbolj goreči somišljeniki, v drugem ključnem trenutku pa moji najbolj goreči nasprotniki.

Imam načrt.

~~ Vodja igre

Po zadnjem referendumu je bila napovedana vrnitev h krščanskim koreninam evropskosti. A tokrat bodo dejanja, ki jih bo javnost opazila, zgolj dimna zavesa.

Nekateri bodo prepričani, da gre zgolj za naključja. Na vprašanje, ali je mogoče, da so tako zelo skladna dejanja zgolj splet naključij, si odgovorite sami. Osebno ne verjamem, da je sosledje dejanj, ki jih v ključnih trenutkih podpira točno prava skupina ljudi, zgolj naključje. Zlasti, ker gre za izmenično podporo dveh najbolj nasprotujočih si skupin v Sloveniji.

Celotna strategija temelji na preprostem dejstvu:

Saturacija družbe z določeno temo družbo naredi neobčutljivo nanjo.
Previdno doziranje omogoča kontrolo javnega mnenja o tej temi.

 

Kako slovenski družbi izvesti mat v 4 potezah

Poteza I – Pričakovani kmet: Družinski zakonik

Družinski zakonik mora ostati tak kakršen je. Manj zakonske zaščite za otroke istospolno usmerjenih staršev samohranilcev je kolateralna škoda pri doseganju višjega cilja.

Gre za preprečevanje normalizacije homoseksualnosti, ki ne sme postati tako običajen del vsakdana, da se o njej popolnoma neha govoriti. Ohraniti jo je treba na očeh javnosti – le tako je mogoče (so-)oblikovati mnenje javnosti o njej. A previdno, v kratkih močnih odmerkih, saj z dolgotrajno saturacijo dosežemo nasprotno. Recimo največ dva-tri mesece vsakih nekaj let.

 

Poteza II – Tekačeva vaba: Kontracepcijske tabletke

Kontracepcijske tabletke morajo postati plačljive. Nekaj več nosečih najstnic je kolateralna škoda pri doseganju višjega cilja.

Gre za to, da se kontracepcijo, najstniško spolnost in posredno tudi splav iztrga iz nevidnega dela družbene zavesti ter dvigne nazaj na površje. Dobiti je treba priložnost, da se spremeni način, kako javnost nekaj dojema, zato je treba zadevo najprej spraviti na oči javnosti. Tudi tukaj gre za oblikovanje javnega mnenja in tudi tukaj je previdno doziranje in izogibanje saturaciji ključnega pomena.

 

Poteza III – Kraljičina past: Splav je umor

Splav je treba napasti z vsemi topovi. Nekaj več neželenih otrok je kolateralna škoda pri doseganju višjega cilja.

V nasprotju s prvima dvema potezama, tokrat gre manj za oblikovanje javnega mnenja o temi in bolj za oblikovanje javnega mnenja o Vodji igre. Cilj tega je dokončna mobilizacija nasprotne strani, združene proti skupnemu sovražniku.

 

Analiza

A je rezultat referenduma o Družinskem zakoniku kogarkoli presenetil? Šlo je za popolnoma predvidljivo zadevo – navsezadnje je to bila le ponovitev že videnega. Seveda je bil to predpogoj za vse ostalo, a sam po sebi ni nič posebnega.

V retrospektivi se bo nedvomno pokazalo, da je druga poteza bila tista, ki je neposredno začela s pripravo terena. Pritisk na eno šibkih točk družbe, ki pa še zmeraj ni pretirano boleča. Navsezadnje gre za plačljivost in ne prepoved. A ciljno občinstvo se bo nedvomno začelo mobilizirati in postavljati na okope.

Tretja poteza je zgolj logično nadaljevanje druge poteze. Tiste, ki jih je zadela že druga, bo tretja dokončno razvnela, hkrati pa bo na okope pritegnila še ogromno tistih, ki so do tega trenutka bili brezbrižni.

Napad na kontracepcijske tabletke bo predstavljen kot napad na pravice žensk. Napad na splav pa bo poleg tega predstavljen tudi kot napad na možnosti načrtovanja družine za moške; če napad uspe in kontracepcija zataji, bo o njegovih naslednjih 18-26 letih namesto partnerke odločal državni dekret.

“V skladu s členom X. zakona o splavu vam čestitamo, saj boste postali oče.”

~~ urad za preprečevanje splava RS

In tako bo uspešno mobilizirano kar največje število pripadnikov nasprotne strani.

 

Napoved

A do najbolj genialnega dela pridemo šele z zadnjo potezo, s katero se sicer malce oddaljimo od šahovskega poteka, a igri vendarle dodamo v Sloveniji praktično nevideno strateško globino. Gre seveda za najbrž najdaljnosežnejšo pripravo terena v zadnjem desetletju.

Ampak naj prej povem nekaj več o saturaciji, o kateri govorim že ves čas. V medicini se pristop uporablja kot oblika terapije s kontrolirano izpostavitvijo dražljajem.

S pridom se uporablja pri odpravi strahov – pacienta se kontrolirano in postopoma izpostavlja vedno močnejšim stimulansom določenega strahu, dokler ni ta strah popolnoma premagan. Tako bi nekdo, ki se boji psov, terapijo začel zgolj v istem prostoru s psom s prozorno pregrado na sredi, po nekaj tretmajih pa bi terapijo končal z božanjem psa.

Prav tako se uporablja za zdravljenje nekaterih alergij – pacienta se izpostavlja določenim alergenom, dokler se odziv imunskega sistema na te alergene ne zmanjša na sprejemljivo raven.

Po domače – ljudi kontrolirano zasujemo z nečim, česar ne marajo, dokler se tega ne navadijo.

 

Poteza IV: Šah in …

Spomnite se, kakšna panika je zavladala v Sloveniji, ko so začeli prihajati prvi migranti. Pričakovalo se je skoraj konec sveta. Vodja igre je javno zavest neprestano bombardiral z retoriko, ki je poudarjala številčnost prihajajočih: “Slovenijo kot kobilice prepravljajo muslimani”.

In kaj se je zgodilo? Po nekaj mesecih so se o tem pogovarjali le še najbolj zagreti ljudje. Ostali so se sprijaznili s konceptom, da bodo v državo dobili nove priseljence. Na začetku so se ljudje obračali, ko so v Ljubljani videli vse več malce bolj tradicionalno oblečenih muslimanskih družin. Danes skoraj nihče več ne trzne.

 

… mat

Ob naslednji množični selitvi, ki bo prej ko slej zopet prišla, bo teren pripravljen. Nasprotna ekipa bo takrat zaradi prvih treh potez goreč nasprotnik vsega, kar bo Vodja igre predlagal. Po napornih, morda celo izgubljenih bitkah se bo nasprotna stran z vso silo vrgla v zadnji boj – delno iz lastnih prepričanj, delno iz nasprotovanja Vodji igre in delno zato, ker to dojema kot klofuto slednjemu, bo nasprotna stran vso svojo energijo vložila v to, da se v Slovenijo sprejme čim več muslimanov, ne glede na to, kdo so, od kod prihajajo, in kje na osi od ateizma do vahabizma se nahajajo.

In to bo bitka, ki jo bo nasprotna stran – če bo šlo vse po načrtu – na videz dobila. Meje se bodo bolj ali manj nenadzorovano odprle.

 

Posledice

Veruj v enega boga.
Ne skruni božjega imena.
Posvečuj gospodov dan.
Spoštuj očeta in mater.

Prepričan sem, da vas bo večina prepoznala te štiri zapovedi, ki smo jih skoraj vsi kot mladiči pri verouku tresli iz rokava. Štiri temeljne zapovedi, ki jih nasprotniki Vodje igre neprestano napadajo.

Zaradi zgodovine sta obe strani številčno približno izenačeni, kar pomeni, da nobena nima demokratične možnosti, da družbo preprosto oblikuje po svoji podobi in sličnosti.

Vsaj ne brez pomoči …

Predpostavimo za trenutek, da v Slovenijo pride 10, 20, 50 tisoč muslimanov iz razmeroma ortodoksnih držav in da v roku desetletja dobijo volilno pravico.

Kaj pravite, s katero stranjo se bolj skladajo njihove vrednote?

 

Zaključek

Znanstvena fantastika? Morda. Ampak se vam res zdi popolnoma nemogoče, da Vodja igre razmišlja tako daljnosežno? Kljub temu, da gre za nekoga, ki ga podpira tisočletna organizacija, ki je preživela razpade imperijev, svetovne vojne, notranje boje, in ki je še zmeraj ena najvplivnejših in najbogatejših organizacij na svetu?

Navsezadnje Vodja igre ne tvega ničesar – muslimani nikoli ne bodo imeli dovolj politične moči, da bi lahko bistveno vplivali na karkoli, kar bi mu hodilo v zelje. Karkoli bodo predlagali, kar bo zanj resnično, ne zgolj površinsko, nesprejemljivo, bo nesprejemljivo tudi za njegove prave nasprotnike. Proti soglasju obeh sicer nasprotujočih si skupin tak predlog nima niti najmanjše možnosti.

Ko pa bo sam predlagal zadeve, ki so v skladu z njegovim prepričanjem, lahko skoraj zagotovo računa na podporo muslimanov, saj so njihove vrednote pogosto blizu njegovim.

Za tolikšen praktično podarjen politični vpliv je en minaret sredi Ljubljane izredno nizka cena.

In, če smo že pri tem, a kdo dejansko verjame, da pri vsem, kar je v Sloveniji mogoče z nekaj vpliva in denarja, Vodja igre s takim zaledjem ne bi mogel tako ali drugače trajno blokirati enega gradbenega dovoljenja, če bi mu to bilo v interesu? Res ne?

 

Morda se Slovenija ne bo čez noč spremenila v Sveto deželo, v Slovenski kalifat se prav gotovo ne bo, bo pa v temeljih pretresen njen družbeni ustroj.

Kakorkoli se bo igra končala, v vsakem primeru bomo dobili odgovor na vprašanje:
“Kdo koga v Sloveniji bolj podcenjuje?”

 

Za zaključek pa vas prepuščam lastnemu odkrivanju resnice v družbi velikega literarnega uma, ki vse napisano čudovito strne v eno samo poved:

All that we see or seem is but a dream within a dream.

~~ Edgar Allan Poe

 

One thought on “Zakaj splav, kontracepcija in migranti (ni)so kul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.