Vsevedni politik

Ne bom okolišil – menim, da sem na volitvah za Evropski parlament že zmagal. Morda ne bom dobil potrebnih glasov za mandat v Bruslju, čeprav sem optimističen, vsekakor pa sem se že do zdaj – in zaresna kampanja se šele začenja – ogromno naučil, kar je zmaga že samo po sebi.

Nikoli mi ni manjkalo samozavesti glede svojih intelektualnih sposobnosti. Morda moj IQ ne dosega kriterijev za Menso, nikakor pa nisem neumen. In, kar je najpomembneje, dovolj sem samozavesten, da me ni strah povedati, ko česa ne vem.

Zato vsakomur, ki mi morda kot kandidatu želi očitati nepoznavanje področja, na katerem je po možnosti sam strokovnjak, brez težav priznam, da ima prav. In prav to se je tudi zgodilo na zadnji okrogli mizi, ki sem se je udeležil. Govora je bilo o diskriminaciji. Moderatorja sta nas spraševala po konkretnih rešitvah za diskriminacijo na evropski in lokalni ravni, ki jih bomo vpeljali, pri čemer je bil pogovor močno obarvan s problematiko diskriminacije skupin LGBT.

In moj odgovor?

Ne vem.

Da, napisal sem, da nečesa ne vem. Ne vem, kaj konkretno bom storil proti diskriminaciji skupin LGBT. To sem tudi povedal. V prostoru je bilo prisotno veliko ljudi, ki imajo s tem neprimerno več izkušenj. Med drugimi je bil prisoten tudi bivši ombudsman g. Hanžek. Sam imam nekaj osebnih izkušenj z rasnimi trenji, o problematiki LGBT pa vem zgolj kar mimogrede preberem, zatorej se mi ni zdelo smiselno v taki družbi »mešati megle«.

Občinstvu sem pač lepo razložil, da bom na tem področju, o katerem oni vedo več od mene, raje sprejel njihove predloge in jih kot morebitni evroposlanec zastopal, kot da poskušam izumljati toplo vodo.

No, ob koncu, se je iz zadnje vrste oglasila mlada dama, ki sem jo bojda razočaral najbolj od vseh, saj kot »predstavnik mladih« nisem ponudil nobenih konkretnih rešitev ampak zgolj pozval prisotne, da mi oni povejo, kaj bi bilo pametno storiti. Po njenih besedah in načinu govora sem dobil vtis, da je mnenja, da bi predstavniki v parlamentih  morali biti strokovnjaki za vse.

Na nek način ima prav. Idealen politik bi bil nekdo, ki obvlada vsa področja in je hkrati človekoljub. Žal je zadnji tak človek, odvisno od tega, koga vprašate, umrl v nam najbližjem primeru v 19. stoletju.

Moja osebna izkušnja je taka:

  1. Ko sem bil v osnovni šoli, sem bil prepričan, da res obvladam angleščino.
  2. Ko sem bil v gimnaziji, sem bil prepričan, da »totalno razturam« angleščino.
  3. Ko sem prišel v prvi letnik prevajalstva na Filozofski fakulteti, sem ugotovil, da nimam pojma o angleščini.

Tega seveda ne gre jemati dobesedno. Tuji jeziki so mi že od malega ležali. Moja osnovnošolska angleščina bi brez težav konkurirala angleščini večine ne-maternih govorcev. Šele na resnično strokovni ravni pa sem uvidel, da poznam zgolj vrh ledene gore in da se pod gladino morja skriva še ogromen del, ki sem ga nato spoznaval tekom študija in ki ga spoznavam še danes.

Na fakulteti sem imel nekaj profesorjev, ki so bili resnični strokovnjaki. So ljudje, ki jih bom do konca življenja vikal. In tudi oni so bili prvi, ki so brez težav priznali, če česa niso vedeli.

  • Slab vodja se obkroži z neumnejšimi od sebe, saj tako izpade pametnejši in ker se boji konkurence.
  • Dober vodja se obkroži s pametnejšimi od sebe, ker želi sprejeti najboljšo mogočo odločitev.

Zatorej ne skrbite, dragi vsi, ki vam moj obseg znanja ni všeč. Vem, da ste na svojem področju najbrž večji strokovnjaki od mene. Hkrati vem tudi, da vam na nekaterih področjih brez težav konkuriram, na tretjih pa vas zlahka posekam. A to ni moj cilj.

Moj cilj je pomagati ljudem. Na področjih, na katera se ne spoznam, lahko to počnem zgolj z vašo pomočjo.

Vabim vas, da sami presodite, ali je pripravljenost prisluhniti strokovnjakom resnično slabša opcija od alternative.

3 thoughts on “Vsevedni politik

  1. Mirjana on

    Karkoli preberem o Rolandu, je pozitivno presenečenje. Že dolgo nisem srečala tako normalnega človeka, dovolj samozavestnega, da mu ni treba blefirat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.